205-106-207 Rallye αφήνουν γαλλική υπογραφή!!
- speednick
- Apr 13, 2020
- 3 min read
Updated: Apr 14, 2020

Απέναντι στην κοινοτυπία της αυτοκινητικής καθημερινότητας υπάρχει ένα γαλατικό χωριό που από παλιά μέχρι και σήμερα χρησιμοποιεί ένα μαγικό φίλτρο, κατασκευάζοντας αυτοκίνητα που απευθύνονται στον Πραγματικό Οδηγό.
Ανέκαθεν οι Γάλλοι είχαν τον τρόπο τους να μας γοητεύουν με τις κατασκευές που έβγαιναν από τη γραμμή παραγωγής τους. Θέλετε το... μαγικό φίλτρο ή οι αγωνιστικές καταβολές να ευθύνονταν για αυτό; Η πραγματικότητα είναι ότι κατάφερναν πάντα με το μαγικό ραβδάκι τους να δίνουν τροφή στα όνειρά μας αλλά και ευχαρίστηση σε όσους βρίσκονταν με το τιμόνι των γαλλικών μοντέλων στα χέρια τους.
Ωστόσο, ο μύθος των Γάλλων γιγαντώθηκε με ένα μικρό μοντέλο που κλήθηκε να αντικαταστήσει το «104». Και το όνομα αυτού; «205». Για κάποιους ίσως το πιο επιτυχημένο αυτοκίνητο της δεκαετίας του ’80. Παρουσιάστηκε το 1983 και παρέμεινε στη γραμμή παραγωγής μέχρι το 1998 (!), έχοντας κατασκευαστεί σε συνολικά 5.300.000 μονάδες! Αριθμοί ρεκόρ. Ωστόσο, εκεί που οι Γάλλοι έκαναν την κίνηση ματ ήταν ένα χρόνο αργότερα. Τότε που παρουσίασαν στο κοινό την έκδοση με τον κωδικό «GTi». Εφοδιασμένη με κινητήρα 1.600 κ.εκ. και απόδοση 105 ίππους, κέρδισε τους απανταχού φίλους της αυτοκίνησης με την οδική συμπεριφορά της. Ουσιαστικά, ήταν το πρώτο προσθιοκίνητο αυτοκίνητο της εποχής, που με τον κατάλληλο χειρισμό αντιδρούσε και σαν πισωκίνητο. Δύσκολο και απαιτητικό, μπορούσε να αποτελέσει παγίδα για αυτόν που δε γνώριζε, αλλά απολαυστικό για όσους ήξεραν τα μυστικά της οδήγησης.

(εικόνα απο τη σελίδα στο instagram @greek_daily-cars)
Η χαµηλή βασική γραµµή και οι µεγάλες γυάλινες επιφάνειες κάνουν το αυτοκίνητο να µοιάζει µικρό σαν δανεικό T-shirt γύρω από ένα µεγαλόσωµο άνδρα «2020 spec».Να γιατί τα αυτοκίνητα µεγαλώνουν διαρκώς σε διαστάσεις, από γενιά σε γενιά. Προφανώς διότι το ίδιο συµβαίνει και µε τους ανθρώπους.Οι Γάλλοι ανέκαθεν φηµίζονταν γιατο συνδυασµό άνεσης/κρατήµατοςτων αυτοκινήτων τους. Το 205 δεν αποτελούσε εξαίρεση. Το GTI ήταντο πιο συµµετοχικόαυτοκίνητο της κατηγορίας στην εποχή του. Και δικαίως, όπως αποδεικνύει η σηµερινή εµπειρία,σηµείο αναφοράςως προς αυτό στις δεκαετίες που ακολούθησαν. Ελάχιστα, µετρηµένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, προσθιοκίνητα έχουν φτάσει σεανάλογο επίπεδο επικοινωνίας µε τον οδηγό.
106

(εικόνα από τη σελίδα στο instagram @greek_daily_cars)
«Ίσως η Peugeot να αναγκαστεί να παράγει επιτέλους ένα 16βάλβιδο, «ζωντανό» κινητήρα 1,6 λίτρων που θα παίξει το ρόλο του στη δημιουργία του ιδανικού συνόλου στην κατηγορία των υπέρ μίνι GΤi». Η ευχή του περιοδικού έγινε πραγματικότητα το 1996, όταν το μοντέλο απέκτησε το μηχανικό σύνολο που το ολοκλήρωσε. Από τη μία η αναβάθμιση του συναγωνισμού που ανέβηκε, από την άλλη οι νέοι κανονισμοί εκπομπών καυσαερίων, η Peugeot δεν είχε πλέον άλλη επιλογή από την αύξηση του κυβισμού στο 106 Rally. Τα 300 επιπλέον κ.εκ. άλλαξαν σημαντικά το χαρακτήρα του αυτοκινήτου στο δρόμο, αφού πλέον υπήρχε περίσσεια ροπής από τις χαμηλές στροφές και ο οδηγός κατέφευγε σπανιότερα στο κιβώτιο με τον ξεπερασμένο σε αίσθηση, αλλά και ταχύτητα επιλογέα. Η λύση που χρησιμοποιήθηκε ήταν βέβαια ο γνωστός, 8βάλβιδος κινητήρας του XSi 1,6. Οι σχέσεις του κιβωτίου φυσιολογικά είχαν αλλάξει και αυτές σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, ενώ η επιλογή της κλιμάκωσης κρίνεται επιτυχημένη. Μόνο στον αυτοκινητόδρομο έψαχνε κανείς και μία έκτη ταχύτητα λίγο πιο μακριά, το αυτοκίνητο όμως ταξίδευε σίγουρα πιο άνετα από το πιο αδύναμο, πιο «κοντό» και πιο θορυβώδες 106 Rally 1,3. Ακόμα, στον τομέα των αναρτήσεων είχαμε διαφορές που γίνονταν αμέσως αντιληπτές, αφού το καινούργιο Rally ήταν σαφώς πιο άνετο στις ανωμαλίες από το προηγούμενο. Τα ελατήρια εμπρός, οι ράβδοι στρέψης και η αντιστρεπτική πίσω είχαν αλλάξει, δεν είχε αλλάξει όμως το εξαιρετικό στήσιμο στο δρόμο και η απουσία κλίσεων στις στροφές, χάρη βέβαια στις σφιχτές αντιστρεπτικές.
«Εντυπωσιάζει με την πρόσφυσή του, αρνείται να υποστρέψει όταν η άσφαλτος είναι τουλάχιστον μέτριας ποιότητας, ενώ δε γέρνει καθόλου»
«Τα Βέμπερ πέθαναν, ζήτω ο ψεκασμός πολλαπλών σημείων, έστω και με καταλύτη»
207

Αψεγάδιαστος ο κινητήρας των 1,6 λίτρων της συνεργασίας BMW/Peugeot , δίνει ρέστα σε κάθε συναναστροφή μαζί του, κινούμενος μέσα στα τεχνολογικά πλαίσια της εποχής. Αν και τον έχουν «ζευγαρώσει» με διάφορα συστήματα μετάδοσης, ανάλογα με του που καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του, διαμορφώνει ιδανικά σε κάθε μοντέλο που εξοπλίζει και ανάλογο χαρακτήρα.
Στην Euro5 μορφή του, βελτιωμένος σε χαρακτηριστικά λειτουργίας, αποδίδει μέσα στα «σπλάχνα» του 207, 156 ίππους και 240 Nm ροπής, στην πιο μικρή από άποψη ιπποδύναμης version του. Δυνατός και εύστροφος, με μεστό τράβηγμα στις μεσαίες στροφές, αποδεικνύεται ικανοποιητικός για τα κιλά του 207. Στοιχείο εξέλιξης στο φρεσκαρισμένο 207 Rallye, το νέο 6άρι κιβώτιο. Σε άλλο επίπεδο από το παλιό 5αρι, κοιτά στα μάτια πλέον το σύγχρονο THP κινητήρα. Κατά πολύ βελτιωμένο σε αίσθηση, πιο θετικό στη «βάρβαρη» χρήση, διαθέτει σχετικά πετυχημένη κλιμάκωση για all-around οδήγηση, κρατώντας όμως και πάλι απόσταση από την έννοια της υποδειγματικής λειτουργίας.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά αναφέρουν 0-100 km/h σε 8,0’’ και 216 km/h τελικής ταχύτητας, τιμές αρκετά πειστικές για τον τρόπο που εκφράζεται το πακέτο κινητήρας-κιβώτιο στο δρόμο. Στην επίκαιρη ανακοίνωση της τιμής της μέσης κατανάλωσης, το εργοστασιακό νούμερο είναι 6.8 lt/100km. Στην πράξη ο 1,6 λίτρων THP κινητήρας, παρά την πληθωρική του λειτουργία αποδεικνύεται σχετικά ολιγαρκής σε καύσιμο.
Πάμε να δούμε σε πολύ extreme περίπτωση αυτά τα θηρία
(βίντεο από το κανάλι στο youtube MPZRACEVIDEO)
Comments