Τι είναι τελικά το turbo;
- Vitrosis
- Mar 15, 2020
- 2 min read

Στις μέρες μας όλο και περισσότερα αυτοκίνητα έχουν ενσωματωμένο τούρμπο, ή τουρμπίνα, ή όπως λέγεται στα Ελληνικά, συμπιεστή καυσαερίων. Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που δε κατανοούν τη σπουδαιότητα του εξαρτήματος αυτού, ενώ είναι ακόμα λιγότεροι εκείνοι που καταλαβαίνουν τον τρόπο λειτουργίας του.
Καταρχάς, το τούρμπο χρησιμοποιεί τα παραγόμενα καυσαέρια για να μεγιστοποιήσει την ισχύ και την απόδοση του κινητήρα. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλει στη μείωση της απαιτούμενης βενζίνης και στον περιορισμό του εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι οι εταιρίες παραγωγής αυτοκινήτων έχουν τη δυνατότητα να παράγουν λιγότερο ογκώδης κινητήρες, οι οποίοι όμως είναι πιο αποτελεσματικοί.

Πώς όμως επιτυγχάνεται αυτό μέσω της τουρμπίνας;
Για να απαντήσει κανείς στο ερώτημα αυτό θα πρέπει πρώτα να κατανοήσει τον τρόπο κατασκευής της. Ειδικότερα, αυτή έχει δύο σωλήνες. Από τον πρώτο διοχετεύονται, μέσω του φίλτρου, τα καυσαέρια της μηχανής, ενώ μέσω του δεύτερου τα αέρια αυτά εξέρχονται στο περιβάλλον. Μεταξύ των δύο αυτών σωλήνων υπάρχει ένας άξονας, ο οποίος συνδέεται με δύο φτερωτές, δηλαδή δύο ανεμόμυλους. Λόγω της διέλευσης του αέρα οι φτερωτές περιστρέφονται, με αποτέλεσμα να κινείται μαζί και άξονας. Η περιστροφή αυτή του άξονα μπορεί να φτάσει ταχύτητες μεγαλύτερες από 100.000 στροφές ανά δευτερόλεπτο, ενώ συμβάλει με τη σειρά της στην απορρόφηση περισσότερου αέρα.

Έτσι όμως ο αέρα συμπιέζεται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία του. Για τον λόγω αυτό περνάει αμέσως μετά την είσοδό του στο όχημα από ένα ψυγείο (intercooler), όπου μειώνεται η θερμοκρασία του και αυξάνεται η πυκνότητά του. Με αυτόν τον τρόπο εισέρχεται στον καυστήρα μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου, με αποτέλεσμα να καίγεται πιο αποτελεσματικά η βενζίνη και να απελευθερώνεται μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας.
Εν συνεχεία τα προϊόντα της καύσης ξαναεισάγονται στην τουρμπίνα και η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται από την αρχή.
Μια τόσο απλή διαδικασία δηλαδή έχει τόσο σημαντικά αποτελέσματα.
Πηγές:
Εικόνες:
Comments