Επιστροφή στο μέλλον
- Vitrosis
- Mar 7, 2021
- 1 min read
Μετά το τέλος του Β παγκοσμίου πολέμου όλο και περισσότερη άνθρωποι πίστευαν πως η πυρηνική ενέργεια θα αντικαταστήσει τις άλλες, όντας φτηνότερη και προκαλώντας μικρότερη βλάβη στο περιβάλλον. Στο κλίμα αυτό η Ford δημιούργησε το μοντέλο ενός αυτοκινήτου το οποίο θα λειτουργεί χρησιμοποιώντας ουράνιο, το Ford Nucleon.

Αξιοσημείωτο στην σχεδίαση του οχήματος αυτού είναι ότι τα καθίσματα βρίσκονται πιο μπροστά από ότι συνήθως, ώστε να συμβάλει στην προστασία των επιβατών από την μηχανή/πυρηνικό αντιδραστήρα. Άλλα θετικά που θα είχε η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι οι σχεδόν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η σχεδόν αθόρυβη μηχανή και η μεγάλη αυτονομία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το Nucleon θα μπορούσε να κινηθεί 5000 μίλια (8050km) πριν χρειαστεί επανατροφοδότηση. Μάλιστα, σε κάθε επανατροφοδότηση θα μπορούσε ο οδηγός να διαλέξει διαφορετικό είδος καυσίμου ανάλογα με τις προσωπικές του ανάγκες.

Εξαιτίας όλων αυτών τα πλήθη ανάμεναν με ανυπομονησία το νέο όχημα. Ωστόσο, η κατασκευή του ήταν προς το παρών αδύνατη, αφού οι αντιδραστήρες σύμπτυξης ήταν (και παραμένουν) υπερβολικά μεγάλοι για να τοποθετηθούν σε μετακινούμενη τεχνολογία, ενώ παράλληλα για να να είναι το Ford Nucleon ασφαλές για χρήση απαιτούσε μια τεράστια ποσότητα από μόλυβδο, με αποτέλεσμα να είναι υπερβολικά βαρύ. Για τους λόγους αυτούς οι μηχανικοί περίμεναν να προχωρήσει η τεχνολογία ώστε να μπορέσουν να το κατασκευάσουν.
Με το πέρασμα των χρόνων όμως όλο και περισσότεροι άνθρωποι έμαθαν για τους κινδύνους που συνεπάγεται η πυρηνική ενέργεια και σταμάτησαν να στηρίζουν την ιδέα. Ταυτόχρονα, έγινε σαφές ότι η απαιτούμενη τεχνολογία για την δημιουργία του δεν θα γίνει διαθέσιμη σύντομα, οπότε το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε.
Βιβλιογραφία:
Comentários